Nyheter

8 Januari 2018

Banan är redo och i dagarna kommer världens bästa skicrossåkare för tredje gången till Idre Fjäll och Audi FIS Ski Cross World Cup som körs den 12-14 januari. De två svenska hoppen är Victor VÖN Öhling Norberg och Sandra Näslund.

Sandra Näslund och Fanny Smith i tuff kamp i Montafon före jul. Foto Nisse Schmidt

Kramforstjejen abbonerar
19 gånger på pallen i världscupen,två gånger juniorvärldsmästarinna och regerande världsmästare samt ledare av världscupen med tre segar och två tredjeplaceringar i år. Utan tvekan ett av Sveriges största medaljhopp inför OS. Idre Fjäll är också något av Sandras favoritbacke. Fyra tävlingar och fyra pallplatser med en seger senast i vintras.

Beskriv lite hur du upplever banan och tävlingarna på Idre Fjäll?
Jag tycker det är grymt kul att vi kan ha världscup i Sverige där familj och släkt kan komma och kolla. Idre Fjäll gör ett bra jobb med arrangerandet av tävlingarna och jag tycker att det är en bra bana.

Hur vill du bekriga banan i Idre med egna ord?
Stor, fartfylld och jobbig.

Hur var känslan att glida över sista rullen och in i mål när du vann i fjol?
Häftig känsla! Mycket glädje och stolthet. Extra roligt att ha familj och släkt där då.

Vad är målsättningen inför helgens tävlingar?
Resultatmässigt är målsättningen är att kliva upp på pallen båda dagarna! Och helst högst upp såklart!

Om man ska kolla på åkningen så hoppas jag kunna fortsätta att göra stabila snabba starter och göra allt bättre och noggrannare på övre halvan av banan än tidigare år. Sen kommer ju som vanligt sista delen avgöra mycket, så det blir viktigt att hålla fokus hela vägen ner!

Program för Idre Fjäll Audi FIS Ski Cross World Cup 12-14 januari

Fredag Kval

Lördag 11.00-12.30 Tävling

Söndag 12.00-13.30 Tävling

Skicrossfesten följs bäst på plats, men SVT direktsänder tävlingarna i Vinterstudion.

11 Februari 2017

Sandra Näslund vann finalen på Idre Fjäll

Solen sken över den första av helgens två världscupfinaler i Audi FIS Ski Cross World Cup på Idre Fjäll och mest sken den över Sandra Näslund. I sin egen klass vann hon alla heat fram till finalen och väl där var hon klart snabbast.

Med ett stort leende långt före mållinjen visade Sandra sin klass och tog karriärens andra seger i världscupen.

– Nu försvann Marielle Thompson i semifinalen så det blev lite enklare, men jag måste ändå vara nöjd med hela dagen, summerade Sandra sin jubeldag på Idre Fjäll. Backen hon lärt sig älska då hon var tvåa och trea i fjol.

I herrfinalen blev det dubbelt Schweiz. Alex Fiva vann före Marc Bischofberger. Bäste svensk blev överraskande Erik Mobärg som för första gången kvalade till en final och då tog sig hela vägen till lilla finalen och en fin sjätteplats. Victor VÖN Öhling Norberg slutade som åtta.

På söndag fortsätter världscupen med ytterligare en final med sex svenska åkare i startfältet.

Alex Fiva och Sandra Näslund, segrare i lördagens Audi FIS Ski Cross World Cup på Idre Fjäll

 

10 Februari 2017

Sju svenskar startar i helgens finaler! 

De svenska åkarna har visat fin form i kvaltävlingarna som genomförts under torsdag och fredag!

På lördag är sex svenska åkarna med och tävlar om världscupspoäng i den direktsända finalen; Sandra Näslund och Alexandra Edebo på damsidan och Victor VÖN Öhling Norberg, Viktor Andersson, Erik Mobärg och Victor Sticko på herrsidan.

På söndag startar Sandra Näslund, Alexandra Edebo, Victor VÖN Öhling Norberg, Viktor Andersson, Erik Mobärg och David Mobärg i finalen.  

Missa inte att heja på våra svenska åkare, tv-sändningarna startar kl 10.20 lördag och söndag!

Sandra var snabbaste dam i torsdagens kval!

VÖN åkte snabbast av herrarna i torsdagens kval!

 

Skicrosslandslaget laddar på Idre Fjäll

Det svenska skicrosslandslaget har kommit till Idre Fjäll för att träna och förbereda sig för de tävlingar som väntar.

– Vi har riktigt bra förhållanden här, både i backar och inte minst med allt annat som Idre Fjäll kan erbjuda som gym och sporthall, säger Sandra Näslund.

Och skicrossbanan som växer fram väcker nyfikenhet.

– Jag har koll på banbygget och det ser ut att bli en intressant start, säger Sandra Näslund och sneglar på bygget som hennes tränarduo Eric Iljans och John Lindh skapar ur de stora snöhögarna.

Efter träningsveckan på Idre Fjäll väntar SM, som ingår i SM-veckan i Söderhamn, men med tävlingar på Bollberget i Bollnäs. Därefter är det världscupstävlingar i tyska Feldberg innan världscupscirkusen kommer till Sverige och Idre Fjäll den 10-12 februari.

– Det ska bli kul att få komma tillbaka hit till Idre Fjäll. Jag har väldigt positiva minnen från fjolårets tävlingar då det blev två pallplatser, säger Sandra, som nu också kan sätta världscupsegrarinna på sitt CV efter segern i italienska Watles.

 

26 Januari 2017

Nu tar världscupsbanan på Idre Fjäll form!

Fjolårets bästa skicrossbana, det var åkarnas omdöme om banan på Idre Fjäll. När de kommer till Idre Fjäll i år väntar en längre och än mer utslagsgivande bana. Årets bana blir 80 meter längre genom att starten flyttas 20 meter högre upp och mållinjen flyttats 60 meter längre ner. Därmed blir banan 1070 meter lång.

Just nu formas banan för fullt och i dagarna inleds slutarbetet med att forma hopp, rullar, negativ och inte minst en ny spektakulär start. Det högsta hoppet kommer att bli omkring sex meter högt och där förväntas åkarna flyga närmare 40 meter.

Banbyggare är duon David Ny och Björn Johnsson medan det är svenske tränaren Eric Iljans som ska forma starten.

– I år har vi kunnat lägga snön från snökanonerna ganska exakt så det är relativt snabbt att sedan bygga själva banan, berättar Björn, som arbetar med att forma den bana som ska utmana världens bästa skicrossåkare när det är dags för Audi FIS Ski Cross World Cup 2017 att komma till Idre Fjäll.


 

12 December 2016

Fantastisk premiärhelg för det svenska skicrosslandslaget!

Skicrossåkarna har inlett säsongen på bästa tänkbara sätt med fem pallplaceringar under de två premiärdagarna i Val Thorens.

I fredags fångade både Victor Öhling Norberg och Sandra Näslund en tredjeplats och på lördagen stod tre svenskar på pallen; Anna Holmlund tog förstaplatsen, Sandra Näslund andraplatsen och Viktor Andersson överraskade med en tredjeplacering.

Om två månader kommer världens bästa skicrossåkare till Idre Fjäll när det är dags för Idre Fjäll att för andra gången bjuda på världscuptävlingar i skicross. Vi längtar!

10 november 2016

Nedräkning!

Om en månad, den 9:e december, drar världscupen i skicross igång! Vi ser fram emot spännande tävlingar och att följa våra svenska stjärnors framfart!

Missa inte årets mest actionfyllda event när världscupen och hela världseliten kommer till Idre Fjäll den 10-12:e februari!

En försmak av spänningen och fartvinden hittar du här>>

14 februari 2016
VÖN och Näslund på pallen idag

Det blev två nya pallplatser när skicrossvärldscupen körde sin andra deltävling i strålande vinterväder på Idre Fjäll.

Fjolårsmästaren Victor ”VÖN” Öhling Norberg tog säsongens andra seger och Sandra Näslund slutade tvåa i damklassen. Världscupen i Skicross har fått en ny tävlingsarena, Idre Fjäll.

– Ett riktigt bra arrangemang och en bra bana, konstaterade en mycket nöjd ”VÖN”, efter segern.
– Jag har haft en del skador och fått jobba en hel del, men desto skönare att det nu lossnade oerdentligt. Nu ser jag fram emot nästa tävling och sommarträningen kommer att bli roligare, konstaterade en strålande glad segrare.

I damklassen blev det kanadensisk seger genom Marielle Thompson före Sandra Näslund.
– Idag gick det snabbare och då var det roligare att köra, summerade Marielle sitt segeråk. Marielle slapp möta världscupledande Anna Holmlund som försvann i semifinal, men såg till att vinna B-finalen. Sandra Näslund närmar sig sin första seger i världscupen, men fick nöja sig med en fin andra placering efter en tuff finalkörning.

– Det här var en mycket bra tävlingshelg och banan är perfekt, den kompletterar de brantare banorna med en teknisk och utmanande sträckning som tillåter många omkörningar, summerade FIS tävlingschef Martin Fiala.

13 februari 2016
Anna och Sandra glänste i snöyran på Idre Fjäll

Filip Flisar och Anna Holmlund blev duon som segrade när världscupen i Skicross kom till Idre Fjäll. – En riktigt bra bana och svår, summerade slovenen Filip efter segern, före Christopher Delbosco, Kanadas och trean Christop Wahrstoetter, Österrike..

Anna Holmlund fick publiken att jubla extra när hon vann den första damfinalen med landslagskompisen Sandra Näslund som trea.Två svenska åkare på prispallen i den första världscuptävlingen på Idre Fjäll i Skicross. Mellan de båda svenska landslagstjejerna klämde sig kanadensiska Marielle Thompson sig in om tvåa.
– Jag var otålig att Thompson skulle smita förbi och vågade inte tro på seger inan jag passerat mållinjen, jublade Anna efter hennes sjuttonde seger i världscupen.

I morgon, söndag finns chansen till nya framgångar när världscupen fortsätter med ytterligare en tävling på Idre Fjäll. 

10 februari 2016 8 svenska åkare startar i Världscupen till helgen

Efter de svenska framgångarna i skicrossvärldscupen är det nu dags för det årliga stoppet på hemmaplan i Sverige men för första gången på Idre Fjäll. Anna Holmlund leder den totala världscupen på damsidan och övriga truppen är i god form. Den svenska truppen förstärks även av två åkare från Europacuplaget som visat prov på bra åkning under säsongen.

Läs hela pressmeddelandet här>>

1 februari 2016
Välkommen till vinters stora skidfest!

Skicross är den snabbast växande alpina grenen i Europa just nu och den 12-14 februari är det dags för världscup på Idre Fjäll med hela världseliten på plats. Den svenska landslagsledningen hyser stora förhoppningar om toppresultat både på herr- och damsidan då trion med Victor Öhling Norberg, Sandra Näslund och Anna Holmlund alla varit på pallen hittills under säsongen.

Sportchefen för skicrosslandslaget, Joar Båtelson ser fram emot att komma till Idre Fjäll.

- Efter en strålande start på säsongen med 11 pallplatser på 8 världscuptävlingar för landslaget ser vi nu fram emot att få komma till Idre Fjäll och bjuda på ytterligare framgångar. Vi ställer upp med ett starkt lag som blir ännu mer taggade av att få tävla på hemmaplan med stöd av familj, vänner och publik på plats. Förutsättningarna på Idre Fjäll är fantastiska och jag är övertygad om att detta stopp blir en ny favorit i skicrossvärldscupen.

Säsongen 2014/2015 var landslagets bästa hittills där laget tog en 2:a plats i nationscupen. Det svenska worldcuplandslaget i skicross består av Anna Holmlund, Viktor Andersson, Micke Forslund, Victor Sticko, Victor ”VÖN” Öhling Norberg och Sandra Näslund.

Program Audi FIS Skicross World Cup på Idre Fjäll

I målområdet kommer det även pågå en mängd aktiviteter, tävlingar och överraskningar för hela familjen. Bland annat äger det rum en freestyle skotershow med Tobias Hellström och Joakim Rönnqvist samt spektakulär isskulptering.

Idre Fjäll har en lång tradition av att anordna tävlingar på mycket hög nivå. Bland annat har Värdscuptävlingar i speedski arrangerats på Idre Fjäll under många år. Under 2015 inledde Idre Fjäll ett samarbete med svenska landslaget i skicross och är därmed även Nationalarena för sporten.

- Jag är väldigt stolt och glad över att Idre Fjäll ska arrangera en världscup i just Skicross, den gren som för närvarande är mest i ropet ute i Europa, säger John Lundmark, VD för Idre Fjäll.

- Genom att Sverige får hålla i detta arrangemang är vi fast förvissade om att vi bidrar till att skapa ännu mer uppmärksamhet kring skidåkning och skidglädje och därmed fler skidåkare, fortsätter han.

Idre Fjäll drivs som en stiftelse och känslan samt stoltheten för bygden är väldigt viktig. Därför har Idre Fjäll även bjudit in alla grundskoleelever i Älvdalens kommun till kvartsfinalerna på fredagen och alla invånare i Älvdalens kommun till finalerna under helgen.

29 januari 2016

Upplev våra svenska stjärnor i X-Games!

Efter tre års uppehåll är skicross åter med i programmet under X-Games. På plats i Aspen finns våra skicrosstjärnor Anna Holmlund, Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg.

 X-Games är "extremsportarnas OS" och att bli inbjuden dit är en stor ära, det är bara de bästa utövarna i varje gren som får en inbjudan. 

Missa inte de spännande tävlingarna i X-Games som sänds live på svt.se.

Skicrosstävlingarna sänds på lördag 30 januari kl. 22.00–00.00.

24 januari 2016

Lördagens världscuptävling i Kanadensiska Nakiska bjöd på stor spänning och nya fina svenska insatser! Viktor Andersson åkte fantastikt men hade otur i kvartsfinalen där vi som satt framför tv:n lämnades i ovisshet kring vad som egentligen hände i banan när Viktor och den ryska åkaren inte kom i mål. Men Viktors fina åkning lovar gott för kommande tävlingar.

Sandra låg bra till i semifinalen när hon i slutet av banan körde om till andra plats i heatet men föll tyvärr när hon och kanadensiskan hakade i varandra. I lilla finalen tog Sandra revansch och segern! Anna levererade återigen en fin pallplats.

Se aktuell världscupspoängställning här >>

17 januari 2016

Svenskorna fortsätter att skörda framgångar i världscupen i skicross. Under helgens dubbeltävling i Watles (som ersatte tidigare inställda tävlingar i Watles och La Plagne) stod de åter för fantastiska prestationer. Anna stod på prispallen båda dagarna med en första placering på lördagen och en andra plats på söndagen. Sandra tog sig till lilla finalen båda dagarna, på lördagen vann hon lilla finalen och på söndagen var hon nummer två över mållinjen. Vi ser så framemot att få se er i vår egen backe i februari!

17 december 2015
Skicrosslandslaget i Innichen

Efter förra helgens framgångar i Val Thoréns har det svenska landslaget vässat stålkanterna och laddat batterierna för att upprepa bedriften i Innichen/San Candido, Italien kommande helg. Anna Holmlund leder den totala världscupen och Sandra Näslund ligger på fjärde plats efter comebacken. Victor Öhling Norberg, som stod över tävlingarna förra helgen på grund av ryggproblem är tillbaka för revansch!

Fredag 18 december
Damernas kval 1 startar kl. 10.00 och herrarnas kval 1 startar kl. 11.00
Damernas kval 2 startar kl. 13.00 och herrarnas kval 2 startar kl. 14.00

Alla kval går att följa via livetiming >>

Lördag 19 december och söndag 20 december
Finalerna börjar kl. 13.30 båda dagarna och sänds live på SVT.

Läs mer >>

12 december 2015
Två svenskor på pallen i Val Thorens

Anna Holmlund knep första platsen vid gårdagens World cup tävlingar i Val Thorens och drar därmed ifrån ytterligare i den totala välrldscupen. Lagkompisen Sandra Näslund kom på andra plats. Det ser mycket ljust ut inför denna säsong och vi ser framemot att se dem på Idre Fjäll i februari.

Se hela resultatlistan här >>

1 oktober 2015
Två skicrossbanor

Skicross är på frammarsch i Sverige och Idre Fjäll utvecklar därför förra årets succé med två skicrossbanor som kommer vara öppna hela vintersäsongen från och med julveckan. Det blir en blå bana i ”Ravinen” för barnfamiljen och en röd bana i ”Tallbacken” för träningsgrupper och mer erfarna åkare.

Den populära ”Fredagstävlingen” som är öppen för alla och äger rum varje vecka under säsongen byter därmed skepnad från en slalomtävling till en ski crosstävling. Det blir i år en differenstävling där alla tävlar på lika villkor.

1 oktober 2015
Idre Fjäll nationalarena för Skicross

Idre Fjäll har inlett ett samarbete med Svenska landslaget i Skicross och blir därmed Nationalarena för sporten. Världscupen i Skicross flyttar till Idre Fjäll denna vinter och kommer äga rum den 12-14 februari med hela världseliten på plats och tävlingarna sänds i SVT

20 Augusti 2015
Skicrossvärldscupen till Idre Fjäll

Den 12-14 februari 2016 kommer världscupcirkusen inta Idre Fjäll och hela världseliten finns på plats i jakten på den åtråvärda glaskulan.

Idre Fjäll har en lång tradition av att anordna tävlingar på mycket hög nivå. Bland annat har Värdscuptävlingar i speedski arrangerats på Idre Fjäll under många år och nu blir det alltså dags för ytterligare världscuparrangemang.

– Genom att stå som värd för världscupen blir vi delaktiga i att fortsätta bygga sporten för framtiden. Skicross är ett härligt sätt att uttrycka sin skidglädje på och där vill vi på Idre Fjäll, tillsammans med landslaget, skapa en arena för sporten som kommer att leva både före och efter eventet säger John Lundmark, VD för Idre Fjäll.
IDRE FJÄLL

Box 202, 790 91 Idre​

Telefon: +46 760 063 696

E-post: info@idrefjall.se